4. Tilskudsmodel
Det generelle befordringstilskud omfatter de pr. 5. september indmeldte, tilskuds- og befordringsberettigede elever ved alle tilskudsberettigede, frie grundskoler i Danmark (excl. de tyske mindretalsskoler).
Det generelle befordringstilskud fordeles proportionalt til skolerne i forhold til det pr. 5. september af Fordelingssekretariatet beregnede antal befordringsberettigede kilometre for indmeldte, tilskuds- og befordringsberettigede elever på hver skole.
Det beregnede befordringstilskud til skolerne fastsættes således at de udbetalte befordringstilskud samlet set ikke overstiger den årlige befordringsbevilling fra staten.
Skoler der ønsker at søge tilskud til generel befordring skal via Eunomia indsende elevdataudtræk nr. 257 i CSV-format fra Undervisningsministeriets elevindberetningssystem.
Indberetningen må alene omfatte de pr. 5. september på skolen indmeldte, tilskuds- og befordringsberettigede elever med gyldigt CPR-nummer til den adresse, eleven er registreret på i folkeregisteret, og elever, som efter bekendtgørelse om folkeregistrering, ikke skal folkeregistreres og til disse elevers registrerede hjemmeadresse.
Fordelingssekretariatet foretager afstandsmåling af elevernes adresser mellem skole og hjem.
Elever med afstand over 5 km. vil indgå i beregningen. En elev kan kun være befordringsberettiget op til 15,0 km.
Herunder et eksempel på hvordan elevernes km. indgår i det samlede elevkm.-tal:
Elevens faktiske afstand skole-hjem |
Bundgrænse 5 km. |
Km.-tal der indgår i det samlede elevkm.-tal |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Afstanden måles altid fra skole til elevens folkeregisteradresse (og ikke omvendt eller på andre måder) af Fordelingssekretariatet. Den målte afstand er altid den korteste strækning.
Afstandsmålingen foregår alene efter de principper, som Fordelingssekretariatets afstandsmålingsprogram bruger. Afstandsmålingen er objektiv og kan kun fraviges, hvis programmet ikke kan beregne afstanden. I disse tilfælde fastsættes elevens afstand, mellem skole og hjem, som et gennemsnit af skolens tilskudsberettigede km. pr. elev.
Det af Fordelingssekretariatet beregnede befordringstilskud pr. skole udbetales til skolerne ultimo december og skal således anvendes til at yde befordringstilskud i hele det skoleår, hvori udbetalingen foretages. Skolerne vil i.f.m. udbetalingen modtage et tilskudstilsagn.
Skolerne kan herudover af egne midler yde befordringstilskud, herunder til ordninger, der er fælles for skolernes elever og andre frie grundskolers elever, f.eks. i form af en busrute.
Det er skolernes beslutning, hvordan tilskuddet fordeles blandt eleverne. Skolernes anvendelse af det tildelte befordringstilskud skal dog overholde følgende overordnede retningslinier:
- Befordringstilskud skal gives til befordring mellem skolen og forældrenes bopæl eller dettes nærhed.
- Befordringstilskud ydes normalt til befordring med billigste befordringsmiddel.
- En skole kan enten selv - eller sammen med andre skoler - etablere en særlig befordringsordning eller indgå en aftale med forældrene om, at forældrene mod en vis godtgørelse selv sørger for befordringen.
Selvom der i en kommune er gratis offentlig befordring for elever, kan der være tilfælde, hvor skolens elever ikke kan benytte denne befordring, fordi der ikke er offentlig trafik i det område, hvor eleven bor eller hvor skolen ligger. I sådanne tilfælde kan der gives tilskud til befordring af disse elever.
Det er skolens ansvar og opgave at anvende det modtagne tilskud til drift, indkøb og udbetaling af:
- Tilskudsstøttede rejsehjemler (buskort, klippekort, døgnkort, færge- og togbilletter etc.),
- Tilskudsstøttede befordringsmidler (egen bus, indlejet vognmand, fælles bus etc.),
- Direkte befordringstilskud (forældrebefordring, cykelgodtgørelse etc.) til skolens forældre/elever.
Al kontakt med "leverandører" af elevbefordring varetages således af skolen selv og uden Fordelingssekretariatets mellemkomst.
Skolen skal have forbrugt/ udbetalt det modtagne tilskud inden udgangen af skoleåret. Evt. ikke forbrugt/ udbetalt tilskud skal returneres til Fordelingssekretariatet.
Skolerne skal én gang årligt afgive en ledelseserklæring underskrevet af skolelederen og bestyrelsesformanden om, at det modtagne tilskud er regnskabsført og revideret i overensstemmelse med lovgivningen og de særlige regnskabs- og revisionsbestemmelser, som gælder for de frie skoler, og er anvendt til formålet.
Indholdsfortegnelse
Vælg kapitel
- 01.
- 0. Indledning
- 02.
- 1. Lov- og regelgrundlag
- 03.
- 2. Formål
- 04.
- 3. Afgrænsning
- 05.
- 4. Tilskudsmodel
- 06.
- 5. Frister
- 07.
- 6. Klageadgang
- 08.
- 7. Regnskab, revision, m.v.
- 09.
- 8. Elektronisk kommunikation
- 10.
- 9. Tilskudsinddragelse
- 11.
- 10. Tilbagebetaling af tilskud
Om os
Fordelingssekretariatet har til formål at fordele tilskud til friskoler og private grundskoler i henhold til Lov om friskoler og private grundskoler.
Kontakt os
Tilmelding til ServiceNyt og Frist-sms
Du kan tilmelde dig vores månedlige nyhedsbrev ServiceNyt ved at sende os en email til fskr@fskr.dk
Du kan tilmelde dig Frist-sms ved at sende os en email til fskr@fskr.dk og oplyse os dit mobilnummer